Бърза доставка

Доставка в рамките на 2 дни

Гаранция

Гарантирано качество на нашите продукти!

Безопасност

Безопастно пазаруване в нашият онлайн магазин

18 Jul

Baumit Как да направим стаите здравословни?

автор: Sunny&Co коментара 1731 прегледа 18 Jul 2018

Въздухът е основната ни храна

Ежедневно човек консумира приблизително 13,5 кг стаен и 1,5 кг чист въздух, като по този начин въздухът се превръща в най-важната ни храна, а качеството му е особено важно за нашето здраве. Това е причината, поради която здравословният и чист въздух във вътрешността на дома трябва да се приема за даденост.

въздух

Фактори, влияещи върху качеството на въздуха

Качеството на въздуха се влияе от редица различни фактори, които могат да бъдат разделени в три основни групи:

  • Физични - температура, въздушни йони, съдържание на фин прах и др.;
  • Биологични - бактерии, вируси, алергени;
  • Химични - съдържание на CO2, на разтворители и др.

 

Правилната влажност на въздуха е от основно значение

Престоят на прекалено сух въздух дехидратира лигавицата, предизвиквайки чувство на сухота в очите. Сухата лигавица може лесно да бъде атакувана от бактерии, което да доведе до възпалителен процес, простуда или кървене от носа. При влажност от 30% и по-малко, ние сме по-податливи на инфекциозни заболявания. Ето защо поддържането на оптимална влажност и правилното отвеждане на въздуха са особено важни за здравословния климат.

сух въздух

Правилната влажност в дома спомага за комфорта на живот, предотвратява растежа на плесени и развитието на различни заболявания. Причината за висока влажност може да бъде недостатъчно изсъхнала мазилка, проникване на вода през структурни неизправности, но също така и недостатъчно отделяне на влага от вътрешността на къщата поради неправилно проветряване или нагряване. Едно нормално четиричленно семейство генерира около 20 литра водни пари на ден. Затова е важно в интериора е да се поддържа оптимална влажност в порядъка между 40 и 60%.