Бърза доставка

Доставка в рамките на 2 дни

Гаранция

Гарантирано качество на нашите продукти!

Безопасност

Безопастно пазаруване в нашият онлайн магазин

18 Jul

Френската компания Saint-Gobain с оферта за Sika

автор: Sunny&Co коментара 1481 прегледа 18 Jul 2018

Френският производител на строителни материали Saint-Gobain направи оферта от 2.3 млрд. евро за контролния пакет акции на швейцарската химическа компания Sika. Засега ръководството на швейцарската компания не е приело офертата, съобщава Reuters.

Съпротивата на мениджърите

Настоящите собственици на базираната в Швейцария Sika – фамилия Букар, са решили да продадат контролния дял в компанията чрез холдинга Schenker Winkler Holding AG. Холдингът притежава 16.2% от акциите на Sika и 52.4% от книжата с право на глас.

В отделно изявление, публикувано в понеделник, мениджърите на Sika казаха, че са изцяло против смяната на собствеността, както и че целият управителен екип на компанията ще напусне, ако сделката със Saint-Gobain бъде финализирана.

"Управителният борд нито вижда индустриална логика в транзакцията, нито очаква значителни синергии за Sika от нея", се посочва в изявлението на компанията. Мениджърите ѝ добавят, че ако тя бъде придобита от гигант като Saint-Gobain, това ще доведе до "фундаментална промяна". Главният изпълнителен директор на Saint-Gobain Пиер-Андре де Шалендар каза пред Reuters, че е учуден от реакцията на мениджърския екип на Sika. Според него двете компании са провели "много конструктивни" дискусии през миналата седмица.

От Saint-Gobain са изтъкнали, че сделката, която трябва да бъде одобрена от антитръстовия регулатор, се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2015 г. Компанията очаква придобиването на Sika да генерира годишни синергии на стойност 100 млн. евро  към 2017 г. и 180 млн. година по-късно.

Продажба на Verallia

Френската компания планира до средата на следващата година да продаде последния си дял от компанията за производство на стъклен амбалаж Verallia, след като по-рано тази година се освободи от северноамериканското си подразделение, което беше закупено от производителя на стъклени и метални елементи Ardagh. Изпълнителният директор на Saint-Gobain каза, че групата е получила оферта от много компании за Verallia, която произвежда популярните буркани за течния шоколад Nutella, както и бутилките за шампанско на Dom Perignon. Reuters напомня, че Saint-Gobain се опитва да продаде Verallia от години, за да може да се фокусира върху по-доходоносните си производствени дейности, но предишните опити за това бяха възпрепятствани от финансовата криза в Европа.

Основаната през 1665 г. във Версай Saint-Gobain се фокусира върху по-иновативните си бизнеси за строителни материали. Търсенето при тях се увеличава, тъй като сградите вече трябва да отговарят на много по-високи изисквания за енергийна ефективност.